Chocoladetaart

Voor een verjaardag, voor de kerst, voor 'gewoon' zomaar. Chocoladetaart is altijd lekker, zeker als deze ook nog minder zoet en bestaat uit voedzame ingrediënten. 

Ik houd van eenvoudige recepten, taarten die niet de oven in gaan vind ik ook altijd erg makkelijk. In dit recept kan je variëren met de noten van je bodem en de chocoladelaag kan je versieren met wat jij wilt, ook kan je de smaak wat aanpassen door er speculaaskruiden of anijszaad aan toe te voegen. Chocolade en munt of sinaasappel zijn ook veelal smakelijke variaties, dus vervang het water door sinaasappelsap en wat sinaasappelschil en voor de munt variant gebruik je vers muntblad en/of wat etherische olie.

Bodem
200 gram amandelen (of andere noten)
250 gram ontpitte dadels
1 el kokosolie
snuf zout

Chocoladelaag
200 gram cashewnoten (aantal uur geweekt)
50 gram rauwe cacao
70 gram ontpitte dadels
30 gram kokosolie
150 ml water
2 tl vanille extract
2 tl kaneel
snuf zout

Extra
Cacao nibs (of fijn gehakte chocolade 90%)
Grove kokossnippers
Pecannoten

Taartvorm (20-23 cm) met uitneembare bodem, keukenmachine

Voor de bodem combineer de je ingrediënten in een keukenmachine, hakselbakje van de staafmixer of een krachtige blender. Verdeel de fijngemalen bodem over de vorm, druk deze stevig aan en zorg dat er een opstaande rand is. Het aandrukken gaat vaak het makkelijkst met licht vochtige handen en/of een lepel. Zet de bodem in de koelkast.

Voor de chocoladelaag giet je de cashewnoten af en combineer deze in de keukenmachine met de overige ingrediënten (zonder de cacao nibs en de kokossnippers). Laat de keukenmachine 5 tot 10 minuten draaien tot je een gladde massa hebt. Schep de cacao nibs en de kokosnippers door de vulling en giet/smeer dit in de bodem. Strijk de bovenkant glad en versier met de pecannoten.

Decoratietips
– maak een mal door een vorm (kerstboom/ster oid) uit papier te knippen, leg dit op de vulling en bestrooi met geraspte kokos of cacao/kokosmeel door een zeefje
– versier met granaatappel pitjes, cranberry’s, physalisbessen of kerst chocolade
– versier met vers roodfruit (in de zomer)