Wortelspread
Was of schil een aantal winterwortelen. Stoom deze goed gaar (koken kan ook maar bij stomen behoud je meer voedingsstoffen) en laat afkoelen. Prak of pureer de wortelen. Roer er tijm, peper en coconut aminos door heen evenals een flinke schep (home made) mayonaise. Proef en voeg, naar smaak, nog meer kruiden of zout toe.
Zoete aardappel – tomaat soep
Schil en snijd één of twee uien en een flinke zoete aardappel (of 2 of 3 kleinere). Verhit in een pan wat kokosolie en fruit de uien aan, voeg de aardappel toe en bak deze ook even mee. Voeg een blik tomatenblokjes toe en wat bouillon of water zodat de zoete aardappel bijna onder staat. Laat dit op zacht vuur pruttelen tot de aardappel gaar is. Pureer met de staafmixer en voeg zout/peper naar smaak toe.
Lekker met omelet reepjes, taugé en gebakken champignons, maar ook zonder deze extra’s smaakt de soep.
Pompoen wafels
Neem 250 gram gare pompoen (blokjes welke je gestoomd hebt, eventueel van een hele pompoen en de rest in de vriezer bewaren). Pureer deze met 2 eieren, 200 ml kokosmelk, 125 gram kastanje/boekweit meel en speculaaskruiden. Verwarm het wafelijzer, vet in met wat kokosolie en bak de wafels.
Als je de speculaaskruiden weglaat kan je deze serveren met wortelspread of eiersalade.
Eiersalade
Kook de eieren 4-5 minuten, laat ze schrikken en pel ze. Het eiwit in een bak en het eigeel in een ander bakje. Prak het eiwit met een vork en prak daarna het eigeel met mayonaise, water, bieslook, peterselie, zout en peper. Voeg zoveel water toe dat het een sausje is. Meng het eigeel-sausje door het geprakte eiwit en klaar is je salade.
Gevuld omelet
Kijk in je koelkast wat je nog aan groente hebt liggen, dit kan spinazie zijn maar ook een halve courgette, een stuk wortel, prei, paddenstoelen, ui, boerenkool, andijvie of wat dan ook. Snijd de groente fijn, stevige groente bak je in een beetje kokosolie aan. Klop eieren in een ruime kom los met zout, peper en kruiden/specerijen naar smaak. Meng de groente hierdoor en schenk het terug in de koekenpan. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan, als de bovenzijde bijna gestold is, schuif je het omelet op de deksel. Vervolgens leg je de koekenpan op de deksel en draai je de pan met de deksel om zodat het omelet omgekeerd in de koekenpan ligt. Nu bak je, zonder deksel, de andere kant.
Eventueel kan je het omelet nog beleggen met tomaat, sla en mayonaise.